Skip to content Skip to footer

Ατομική Θεραπεία

Η Ατομική Θεραπεία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, αναγνώρισης επαναλαμβανόμενων συμπεριφορικών μοτίβων και αλλαγής, που ξεκινά με αίτημα του θεραπευόμενου και εξελίσσεται δυναμικά μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται με τον θεραπευτή.

Σε ένα περιβάλλον λοιπόν ασφάλειας, εχεμύθειας και κατανόησης μπορεί κανείς να λάβει βοήθεια και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να ισχυροποιηθεί συναισθηματικά και να δώσει μια διαφορετική  νοηματοδότηση  των πραγμάτων,  ενισχύοντας την προσωπική του εξέλιξη.

Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται σε συνεργασία μεταξύ του θεραπευόμενου και της θεραπεύτριας, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα και τις ανάγκες του πρώτου.

Συχνές ερωτήσεις

Η πρώτη συνάντηση είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε και να κατανοήσουμε τα θέματα που σας απασχολούν. Συζητάμε για το τι θέλετε να επιτύχετε μέσω της ψυχοθεραπείας ή του coaching, και μαζί καθορίζουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Η διάρκεια εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Συνήθως, η θεραπεία ή το coaching έχει διάρκεια 50-60 λεπτά και η συχνότητα των συναντήσεων εξαρτάται από την συνθήκη του κάθε ατόμου.

Ναι, προσφέρω συνεδρίες εξ αποστάσεως μέσω βίντεο-κλήσης για άνεση και ευκολία, αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε σε προσωπικές συνεδρίες.

Η συστημική ψυχοθεραπεία υποστηρίζει ότι το άτομο δεν μπορεί να κατανοηθεί αυτόνομα, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος, όπως η οικογένεια, η κοινότητα ή η κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, η θεραπεία εστιάζει στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις που διαμορφώνουν την ατομική και τη συλλογική εμπειρία. Συνεπώς, η συστημική θεραπεία υποστηρίζει ότι ο τρόπος για να κατανοήσουμε ουσιαστικά το άτομο και τους προβληματισμούς του, είναι στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων. Ομοίως ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να έχει μία ομάδα είναι να διερευνηθεί πώς τα άτομα μέσα σε αυτή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Πώς οι κοινές πεποιθήσεις, οι τρόποι επικοινωνίας και οι ανομολόγητοι ρόλοι της οικογένειας, της ομάδας ή της κοινωνίας περιορίζουν ένα άτομο να εξελιχθεί; Και πώς αυτά επηρεάζονται από τα κοινωνικοοικονομικά, πολιτιστικά ή πολιτικά πλαίσια στα οποία ζει κάποιος; 

Σε τι διαφέρει η συστημική ψυχοθεραπεία από άλλες θεραπείες;

Το στοιχείο που διαφοροποιεί την Συστημική προσέγγιση από άλλες σχολές είναι η μετάβαση από την εστίαση στο άτομο στην διερεύνηση των σχέσεων και του πλαισίου, εντός των οποίων αναδύεται η συμπεριφορά του ατόμου. Κατ΄ επέκταση υποστηρίζεται ότι τα προβλήματα ενός ατόμου δεν απορρέουν από εσωτερικές συγκρούσεις ή προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις του με το ευρύτερο σύστημα στο οποίο ανήκει. Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις είναι αυτός που καθορίζει τη φύση ενός συστήματος, μιας ομάδας ή ενός οργανισμού και όχι τα άτομα που το συγκροτούν.

Η αλλαγή σε ένα σύστημα είναι μια αναπόφευκτη και διαρκής διαδικασία, μέσα από την οποία το σύστημα εξελίσσεται, προσαρμόζεται, επιβιώνει και αναπτύσσεται. Ως εκ τούτου, η αλλαγή θεωρείται η φυσική πορεία των πραγμάτων, ενώ το πρόβλημα ερμηνεύεται ως αντίσταση απέναντι σε αυτή την αλλαγή.

Η αλλαγή μιας συμπεριφοράς οδηγεί άμεσα σε νέα δεδομένα, καθώς το πρόβλημα δεν έγκειται στην ίδια τη φύση του, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Μη φοβάσαι τη διαδρομή - έχεις ήδη κάνει το πιο γενναίο βήμα: να σκεφτείς τον εαυτό σου.